Örökbefogadott baba szoptatása

Talán nem is hinnéd, hogy ez lehetséges! Vagy ha mégis, esetleg kételkedsz abban, hogy érdemes-e? Vagy éppen azt tervezed, hogy ilyesmibe vágnál bele, csak nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Esetleg azért érdekel a téma, hogy egy kis biztatást meríts belőle, mert kevés a tejed? Jó helyen jársz! Összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat az úgynevezett indukált laktációval kapcsolatban, ugyanis ezzel a szakkifejezéssel illetik azt a folyamatot, amelynek révén egy örökbefogadott babát is lehet szoptatni.

A cikk és a téma aktualitását az adja, hogy hatalmas örömömre kedves ismerősöm immár harmadik örökbefogadott kisbabáját szoptatja sikeresen!!! A napokban kaptam tőle a hírt, hogy a három hónapos kisfiú immár kizárólag az ő tején gyarapodik! Sokan ünnepeltünk vele-velük együtt boldogan, nem csak a régi ismeretség okán, hanem azért, mert manapság, amikor sajnos annyi anya kételkedik abban, hogy vajon elegendő teje termelődik-e kisbabája számára, igencsak elkél a biztatás. Hiszen a szoptatási problémák túlnyomó többsége nem a szoptatás nehéz, kivitelezhetetlen voltából fakad, hanem abból a szomorú tényből, hogy túl sokszor hiányzik a megfelelő segítség és támogatás a megfelelő időben és helyen:( De azon vagyunk, hogy ez változzon!! Magyarországon már csak nem száz nemzetközi vizsgát tett szoptatási szaktanácsadó tevékenykedik! Itt találod meg elérhetőségüket.

 

Nos, akkor következzen a magyarázat, hogyan és miért érdemes az örökbefogadott babát szoptatni!

Az örökbefogadó ugyanúgy szoptathat, mint bárki más, már ami a gyakorlati kivitelezést illeti! Az esetek többségében több erőfeszítést igényel, mint annak, akinél a várandósság, a szülés és a szülést követő időszak hormonális és élettani változásai indítják meg a tejtermelést. A tej termelődése szempontjából a legfontosabb tényező a mellbimbót érő, kellő gyakoriságú és időtartamú szopási, fejési inger. Számos fejlődő országban, természeti népeknél ismert és szükség esetén alkalmazott módszer, hogy az elárvult vagy örökbefogadott csecsemőt rokon vagy idegen nő szoptatja. Az örökbefogadó szoptató anyának nagyjából ugyanazokkal az örömökkel és nehézségekkel kell számolnia, mint bárki másnak, aki gyermeke születését követően szoptatni szeretne.

Az indukált laktáció és a relaktáció

A szakirodalomban indukált laktációnak nevezik azt a folyamatot, amikor terhességtől, szüléstől függetlenül rendszeres fejési vagy szopási inger hatására megindul a tejtermelődés. Nem tévesztendő össze azokkal az állapotokkal, amikor bizonyos gyógyszerek (például metoclopramid, domperidon, egyes antipszichotikumok, növekedési hormon) vagy kórállapotok (hiperprolaktinémia) mellékhatásaként illetve tüneteként, a prolaktin tartósan magas szintje miatt indul meg a tejtermelődés. A szoptatás azonban egyáltalán nem csak a termelődő anyatej mennyiségéről és a táplálásról szól, és talán ez a legfontosabb szempont, amit mérlegelni kell akkor, amikor valaki azon tűnődik, megéri-e belevágni a tejtermelés megindításába vagy fokozásába.

Relaktációról akkor beszélünk, amikor már szoptatott az anya, de a tej elapadt már, vagy mennyisége jelentősen csökkent. Ilyenkor a termelés újbóli megindítása a cél. Ez általában könnyebb, és megvan az a hatalmas előnye is, hogy az anyának nem kell meggyőznie saját magát arról, hogy képes elegendő tejet termelni.

A módszerek mindkét esetben azonosak.

A tej összetétele

Indukált laktáció esetén és a relaktáció bizonyos formáiban a kolosztrum termelődésének időszaka kimarad. A termelődő tej összetétele főbb vonalakban megegyezik a szülés után néhány nappal termelődő átmeneti majd érett tejével, kis eltéréseket azonban kimutattak. Ezek nem olyan mértékűek, hogy megkérdőjeleznék az indukált laktáció illetve relaktáció ésszerűségét. Valójában kevés és ellentmondásos az ezzel kapcsolatos adat, ami a rendelkezésre álló kevés kutatási eredmény nem egységes módszereiből fakad. Számos vizsgálat igazolta, hogy a baba növekedése indukált laktáció és relaktáció esetén is megfelelő.

 

Ha a folytatást is el szeretnéd olvasni, például érdekel, hogy muszáj-e hormonokat szedned, ha örökbefogadott babát szeretnél szoptatni, akkor kattints IDE, mert ezt az összefoglalót eredetileg Mártonffy Zsuzsa örökbe.hu oldala és az odalátogató közösség számára írtam. Egyébként is érdemes ott körülnézni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *