Hogyan válasszam el trükközés nélkül?

Most a nagyobbacska, egy éven felüli, szopáshoz “makacsul” ragaszkodó gyerekek elválasztásáról lesz szó. Ők az állítólagos “cicifüggők”, “anyafüggők”, akik elviselhetetlenül tombolnak, ha nem kapják meg, amit kérnek. Van segítség ilyen esetben? Vagy, ahogy a kívülállók többnyire kijelentik, el lett szalasztva a kedvező alkalom az elválasztásra?

Elöljáróban nem árt tisztázni, mi az, ami normálisnak tekinthető, és mikor célszerű lépéseket tenni a változás irányában.
1. Meddig normális szoptatni?
Az ember esetében a normális szopási időtartam sokkal több, mint amit a közvélemény normálisnak tart – a többség ugyanis úgy véli, egyéves kor körül célszerű befejezni a szoptatást. Nincs egyetértés szakemberek körében sem azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyi volna a biológiai szempontból átlagosnak tekinthető szoptatási időtartam, de az valamennyi tudományosan legalább valamelyest megalapozott álláspontban közös, hogy 2,5-6 éves kor közé teszik ezt a határvonalat. Ennek alapján tehát annyit bizonyossággal kijelenthetünk, hogy a gyereknek akkor is normálisnak számít, ha szopni szeretne egyéves korán túl.
2. Szoptatni nem kötelező! Ha az anyának egyértelműen terhére van a szoptatás teljes egészében vagy a szoptatásnak valamilyen részjelensége (pl. gyakorisága, a gyerek szopási szokásai), akkor változtatni kell. Az azonban, hogy egy kívülálló szerint helytelen szoptatni az egyévesnél idősebbeket, nem ok az elválasztásra, a szoptatás időtartama ugyanis szigorúan magánügy, belső családi döntés és hozzáállás kérdése.
3. A szoptatás abbamaradása jó esetben FOLYAMAT, amelyet a gyerek változó igényei és az anya változó igényei IS befolyásolnak. A korai csecsemőkor állandó rendelkezésre állásából, az igény szerinti kizárólagos szoptatástól valahogy minden anya-gyerek párosnak el kell jutni az utolsó szoptatásig. Vagy a gyerek veszíti el fokozatosan az érdeklődését, vagy az anya érzi úgy, hogy bizonyos jelenségeken ideje változtatni, ezért korlátozásokat vezet be.

Alap az őszinteség!
Legszívesebben csupa naggyal írnám ezt. Ha el szeretnéd választani a gyereket vagy csökkenteni szeretnéd a szoptatások számát, NAGYON ROSSZ ÖTLET becsapni, hazudni, valótlanságokat állítani, szó nélkül lelépni. Vagyis: ne kend be a melled büdös, csípős, keserű anyagokkal azzal a felkiáltással, hogy majd akkor nem kéri. Ne mondd, hogy a cici beteg, fáj, alszik, kivéve, ha tényleg ez a helyzet. Ne utazz el szó nélkül pár napra azzal, hogy úgyis meglesz nélküle és elfelejti addig. Nem. A kapcsolatotok megérdemli, hogy tiszta lapokkal játssz, és egyenes legyél. Az is fontos, hogy olyantól, aki nem ért a szoptatáshoz, maga sosem vagy csak rövid ideig szoptatott, ne fogadj el tanácsot, véleményt a hosszú távú szoptatásról. Vagy ha mégis, kezeld fenntartásokkal. Nekem is van véleményem például az időutazásról, a vérnyomáscsökkentők szedéséről és a nagyüzemi állattartásról, de inkább nem hangoztatom, mert belátom, hogy nem értek hozzá.

A cikk folytatása ITT OLVASHATÓ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *