Elválasztás, elválasztódás hat lépésben

tornazikszopikozben

Hogyan és főként mikor fog leszokni a szopizásról? – teszi fel a kérdést a legtöbb édesanya, amikor még egyéves kor táján is változatlan lelkesedéssel és éjjel-nappal szopik a kisgyerek.

Elválasztódás – elválasztás – egyre gyakrabban hallunk erről a két fogalomról. Mindkettőnek az a lényege, hogy a folyamat kezdetén még szopik a kicsi, a végén pedig már nem. A különbség mégis óriási!
Ha eltökélt szándéka az édesanyának, hogy meghatározott időben véget vessen a szoptatásnak, az a leghelyesebb, ha fokozatosan jár el. Kettő-négy hetente (attól függően, mennyire sürget az idő) kihagy egy szoptatást, helyette mással kínálja a kisbabát. Így olyan lassan csökken a termelődő tej mennyisége, hogy az édesanyának sem okoz panaszt, és a kicsinek is bőven van ideje, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz. Ezt nevezzük elválasztásnak, ezt a folyamatot egyértelműen az anya irányítja.
Elválasztódás esetén a leglényegesebb különbség, hogy a folyamat szinte magától megy végbe, különösebb irányítás és beavatkozás nélkül, akkor, amikor a gyerek éretté válik erre, és amikor már nincs szüksége a szopásra. Az anyának és a gyereknek is előnyösebb ez a megoldás, ezért, ha csak körülményeink, lehetőségeink engedik, érdemes ezt az utat választani. Lássuk, hogyan is történik mindez!

Első lépés
Ha elmúlt hat hónapos a baba, szoptatás után (nem helyette!), naponta egyszer, általában délben, megkínáljuk egy kis gyümölccsel vagy zöldségpéppel. Ha szívesen fogadja, eleinte az egyik szoptatás után, majd később egy másik szopi után is megkínálhatjuk néhány falattal. Elkezdett ismerkedni az ízekkel, a kanalazással! Lehet, hogy először nem lesz nagyon lelkes, előfordulhat, hogy még hónapokra lesz szüksége a barátkozáshoz, de sebaj. A jó hangulatú étkezés és az egészséges fejlődés feltétele, hogy a baba akkor ehessen, amikor erre valóban szüksége van, és annyit, amennyit szívesen elfogad.

Második lépés
Előbb-utóbb azt tapasztalja az édesanya, hogy egyre többet és egyre szívesebben eszik a kisgyerek szoptatás után. Ennek következtében később fog megéhezni, vagyis a soron következő szoptatás ideje kicsit kitolódik, majd idővel magától el is marad. Közben a baba képességei is fejlődnek! Mind szívesebben próbálkozik az evéssel egyedül. Kézbe veszi, csócsálgatja az ételt, több-kevesebb sikerrel a kanalazással is próbálkozik. Az etetést talán nem kedveli, a tálcán eléje tett falatok közt viszont annál szívesebben válogat! Ahogy nő a szilárd ételek szerepe, úgy csökken magától a tej mennyisége.

Harmadik lépés
Közben, ezzel párhuzamosan egy másik folyamat is zajlik: a világ felfedezése, a kúszás, a járás, a kéz ügyesedése hihetetlenül kitágítja a világot a kicsi számára. Míg az újszülött és a kicsi csecsemő számára jószerével csak szülei arca, a szopizás és legszűkebb környezete létezik, tíz hónapos kor tájékán hatalmas változás tanúi lehetünk, csak győzzük utolérni a kis felfedezőt! Nem csoda, ha már nem sok ideje és türelme marad a szopásra. A nappali szopások ideje jelentősen rövidül, olykor csak pár percre. Csak egy korty, és már szalad is tovább! Sok kisgyerek az éjszakai órákban és a nap nyugodtabb perceiben pótolja a lemaradást. Nem ritka, hogy kilenc-tíz hónapos kor körül igen gyakran szeretne szopni a kicsi éjszaka, és ezt a fárasztó, ám érthető szokását megtartja akár másfél éves koráig is. Gyakori, hogy alvás előtt vagy közvetlenül ébredés után, álomittasan is ragaszkodik a szopizáshoz.

Negyedik lépés
A szoptatás nemcsak táplálás, hanem vigasz, megnyugvás is. Tudja ezt minden igény szerint szoptató anya, és sokszor él is ezzel a lehetőséggel: ő maga kínálja meg a kicsit, hogy elcsendesítse, megnyugtassa. Kényelmes ez így, ám egy idő után akár teherré is válhat. Az elválasztódás folyamán apránként úgy alakítjuk, hogy egyre gyakrabban kínálunk fel másfajta vigaszt, másfajta megnyugvást, figyelemelterelést. Amikor épp unatkozik a pici, vagy fáradt, egy kis összebújás, mesélés, könyvnézegetés is helyettesítheti a szoptatást. Ahogy nő és okosodik a gyerek, egyre inkább vevő lesz a másfajta megoldásokra.

Ötödik lépés
Kettőn áll a vásár – nem lehet ezt elégszer hangsúlyozni! A csecsemő és az édesanya még nagyon szoros testi kapcsolatban élnek, elválaszthatatlanok. A kisgyerek esetében már lassan és fokozatosan lazul ez a kapocs. Néha az anya is úgy találhatja, terhére van bizonyos helyzetekben a szoptatás. Ezek természetes érzések, és ha nem siettük el a dolgot, éppen akkortájt csodálkozunk rá erre a fejleményre, amikor a gyerek is elég nagy ahhoz, hogy megértse, most éppen nem kaphat szopni, várnia kell. Helyzetünktől, körülményeinktől függően bevezethetünk néhány egyszerű szabályt, korlátozást. Például: csak otthon szopizunk, csak akkor szopizunk, ha anya befejezte a főzést, takarítást (kérjük meg őt is, hogy segítsen!). Fontos, hogy egyszerű mondatokban, világosan mondjuk el a kicsinek, amit el szeretnénk érni. Mivel a bizonytalanságot ő is megérzi, bele se vágjunk addig, amíg el nem határoztuk magunkat egy-egy ilyen lépésre. Akkor a fogadtatás is kedvezőbb lesz.

A hatodik lépést itt, vagy a könyvemben olvashatod el!

One Comment on ““Elválasztás, elválasztódás hat lépésben”

  1. Nelli Koritsánszky

    Kedves Renáta!

    A minap fantasztikus dolog történt, pozitív lett a terhességi tesztem. Már van egy kisfiam, a héten lesz 1 éves, igény szerint szoptatott baba. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon meddig lehet szoptatni terhesség alatt? Van egyáltalán bármi korlátja? Fiam igazi szopibajnok, én is nagyon szeretem szoptatni, el sem tudom képzelni,mi lesz, ha ő nem szeretne még róla lemondani, de a kistestvér már megérkezik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *