Az LLL szoptatós baba-mama csoportomon ilyenekről beszélgetünk

Szeretettel várlak Benneteket La Leche Liga baba-mama csoportomba, melyet minden hónap második szerdáján 10 órakor tartok Pomázon, a Művelődési Házban a Huszár utca 3.-ban, az emeleti 104-es teremben. Kisbabádat, kisgyerekedet hozd magaddal!

A csoportot vezeti: W. Ungváry Renáta

A találkozókon nem előadásokat hallhattok, hanem egymás tapasztalatait beszéljük meg a felmerülő témákról. Meghallgatjuk a másikat, mert egymástól, nehézségeinkből, kudarcainkból és örömeinkből tanulhatjuk a legtöbbet. A La Leche Liga olyan nemzetközi szervezet, amelyet szoptató édesanyák alapítottak1956-ban azzal a céllal, hogy más szoptató anyáknak adhassák át tapasztalataikat. Ma már világszerte több tízezer La Leche Liga csoportvezető segít személyesen vagy telefonon a hozzájuk forduló anyáknak. A tapasztalatok átadásának leghatékonyabb formája a baba-mama csoporttalálkozó.

Bővebb információ a Ligáról: www.lll.hu

 

Időpontjaink és kiinduló témáink, amelyek mellett általában a jelenlevők igényei szerint, az éppen aktuális kérdésekről beszélgetünk:

 

Január 13. Szoptatós hétköznapok: az első félév eseményei, nehézségei és örömei. Mit tehetsz, ha kevés a tejed? Hogyan tanulod meg értelmezni kisbabád jelzéseit? Igény szerint szoptatsz, vagy napirendet követsz? Mi szól az egyik, mi a másik megoldás mellett? Hogyan alakultak kisbabád alvási szokásai? Számodra milyen érzés a szoptatás? Mit szólnak hozzá a családtagok, az édesapa? Mikor fogja átaludni az éjszakát?A nagyon keveset gyarapodó, egészséges baba

Milyen események okozhatnak megtorpanást a gyarapodásban? Sebes, érzékeny mellbimbó, mellgyulladás: hogyan kerülheted el, és ha már kialakult, mit tehetsz ellene?

 

Február 10. A szilárd táplálék bevezetése és az elválasztás-elválasztódás kérdése. Mikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Miből látszik, hogy érett már a szilárd ételekre? Mi az a BLW? Eljut valaha magától is a szopimentes életig a kis totyogó, aki el sem mozdul anyukája mellől? Be kell avatkoznod ebbe a folyamatba? Hogyan tudod befolyásolni gyermeked szopási szokásait? És mi lesz az éjszakai szoptatásokkal? Milyen ételekkel kezdheted és folytathatod a hozzátáplálását? Fontos a bio minőség? Az anyatej jelentősége egyéves kor után

 

Március 9. Felkészülés a szoptatásra: honnan szerezhetsz megbízható információkat? Egyáltalán honnan tudhatod, mi a megbízható? Mit vársz magadtól?

Kistestvért szeretnék! Mekkora az ideális korkülönbség? Hogyan befolyásolja a szoptatás a termékenység visszatérését? Milyen fogamzásgátlás alkalmazható a szoptatás alatt? Abba kell hagyni a szoptatást, ha várandós leszel? Milyen érzés két gyereket egyszerre szoptatni? Hogyan altassam a nagyot, ha a pici megszületik? Miben mutatkozhat meg a testvérféltékenység, és mennyire befolyásolja a szoptatás?

A párkapcsolat alakulása a gyerek/ek születése után: kihívások és örömök

 

Április 13. Szülés, a család és a kisbaba életének első hetei: a legfelkavaróbb, legizgalmasabb és sokszor legnehezebb időszak a nők életében. Nehézségek és boldogság, óriási felelősség és mélységes szeretet: hogyan segíthet a szoptatás az egyensúly megtalálásában? Mit tehetsz, ha nehézségeid támadnak, ha úgy érzed, kevés a tejed?

Mi lehet az oka, ha kevés a tejed? Hazatérés a kórházból – ki felelős a babáért? Milyen jelekből láthatod, hogy minden rendben, és mikor kell segítséged kérned? Normális dolog a bukás és a csuklás?

Hasfájós, sírós kisbaba: mi lehet az oka? Összefügghet-e az igény szerinti szoptatással? Létezik-e túletetés anyatejjel? Mit ehetsz, ha szoptatsz?

Amikor túl sok a tej, túl erős a tejleadó reflex. Szülés utáni depresszió és a szoptatás: összefügg a kettő?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *